health

business

vehicles

technology

BMW E12



BMW'nın 1972-1984 yıllarında ürettiği 5 serisi aracıdır. Bir nevi 5 serisinin  başlangıcı sayılır.1.8 L, 5.20i ve 5.20 olarak seçenekleriyle piyasaya tanıtılmıştır. 1.8L motor eski tip bir motordu daha yeni olan 2.0 4 silindir modellerine m10 motor kullanılmıştı. İlk üretiminde bu motorlarla piyasaya çıkmıştır.Piyasaya sunulan ilk araçlarda 1.8L,5.20 115 Hp güç üretirken 5.20i sekmenti 130Hp güç alınabiliyordu 4 ileri vites seçeneği bulunuyordu.1 yıl süre sonunda Bmw'den gelen Haberle yeni bir 5.25 modelinin üretileceği duyuruldu ve 5.25 145Hp M20 motorlu modeli 1973 yılında kullanıcılara ulaştı.Bu motor fark olarak 6 silindir olmasıydı ki bu biz bmw kullanıcılarının en sevdiğimiz yönlerinden biridir sanırım 6 silindirin çalışma prensibi verdiği ses ve o sağladığı güç çoğumuzu cezbetmiştir.




1 sene içinde tekrardan bmw e12 serisine 2 adet motor seçeneği daha sunmuştur.

5.18 4 silindirli 90 Hp gücün de ve aynı sene çıkardığı 5.30 m30 6 silindir motoruyla da ilgi çekmişti.
tabi ki o yıllarda böyle performans ve lüks içeren araba azdı ve olanlarında spor araç olarak geçmesi fiyatlarında çok üst seviyelerde olması dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştı bmw tabi ki o senelerdeki yaptığı ufak sekmen araçlarının da payı vardı hemde küçümsenmeyecek şekilde(e21,2002).1972 de üretilen ilk 5 serisi namını bulunduran bu araç 3 yıl içinde bir motor seçeneği daha sundu 165Hp 2800cc bir motordu  Bmw  markasını marka yapan aslında yaptığı motorlardı güç ve serilik.Bmw motor seçeneğiyle tekrar hareketlendi ve 5.28i enjeksiyonlu motorunu sundu 184 Hp güç üreten bu motor sonrasında 3000cc lik motorun üretimini sona erdirdi.


E12 Makyajsız
E12 MAKYAJSIZ
E12 MAKYAJLI





1976 yılında Bmw e12 sekmen tini makyajladı. Benzin kapağı yan tarafına alındı ve arka stoplar biraz genişletilmiştir. Kaput üstünde de oynamaya giden BMW tasarımcıları aracın son halini ortaya getirmişler.



BMW'nin her aracı için tasarladığı özel spor tasarım ve motor seçeneği e12 içinde mevcuttu fakat bu araç sınırlı sayıda üretilmişti.218 adet üretilen bu model 5.30MLE kodunu almıştır.Yarışlar için hafifletilmiş gövdesi ve özel tasarımıyla aslında kabaca pistlerin tozunu aldı. BMW motosport'un ürettiği seri sayılabilecek ilk arabası unvanını da almıştır. Bu aracın üretimi güney Afrika da gerçekleşmişti ve o zamanlarda güney Afrika da ithalat vergileri BMW'yi sıkıntıya sokmuştu. Bu duruma çözüm olarak da araç parçalanıp öyle ithal ediliyordu.
5.30MLE 

BMW için Amerika pazarı da önemliydi. Arabalarını bu pazarda da görücüye çıkardı ve Amerika bu araçları lüks sınıfa almasıyla BMW kolları sıvayıp  elektrikli camlar, ahşap kaplamalar, çoğunlukla deri kaplı döşemeler tabi ki deri harici de üretilmiştir. Standart olarak klimada araca eklenmiştir. Fakat bu klima yetersiz çalışmasıyla Amerika'da efsaneleşmiştir. Bu pazara Bmw 5.28i ve 5.30i enjeksiyonlu modellerini sundu.Bu araçlar makyajlandı. Kaza denemelerin de aracın 80 km hıza dayandığı gözlemlenmiştir. Bana kalırsa bu pazar Bmw' ye dert olmuş bir pazar çünkü araç hava şartlarından olumsuz şekilde etkilenmişti. Kısa süre içinde çok fazla şikayet ve davaya maruz kalan BMW şirketi, Amerika pazarında garanti kapsamı içinde olsa bile çok fazla yedek parça dağıtmak zorunda kaldı. 1980 sonrasında Amerika için üretilen modeller de motor makyajlandı. Ama 1984'den sonra üretimi durdu.

AMERİKAN MODELİ



İlginç bir bilgi olarak da E12 5.28 Modelindeki kasayı kullanarak 5.18 motor işleyip İran pazarına çıkarmış ve araç orada üst düzey yöneticilerin makam aracı olarak kullanılacakken İran devrimi baş göstermiş ve araçlar ülkeden çıkarılmış bunun üstüne bmw bu araçları Belçika ve Yunanistan pazarında özel üretim 5.18 deluxe adı altında satışa sunuldu. Sadece 1979 1980 yılları arasında satıldı.


Aslına bakarsanız hala çoğu fransız, japon, vb. araçlara kıyasla e12 kullanmanın zevki paha biçilemez durumda. Naçizane benim fikrim bu ülkemizin koşullarında ne kadar temizi bulunabilir ve ya ne kadar yüksek motoru kullanılabilir oda bir soru kafada.Ama her yönden güç kelimesini karşılar benim için 5 serisi arabalar. Bu bir trafik kazasıda olsa, insanların dikkatini çekmekte olsa, gaz pedalının size verdiği haz olaraktan her yönden gücü temsil ederler.Ayrıca e12 serisinin üretim hikayesinde ilgi çeken bir rekabeti de barındırıyor  yıllardır birbirleriyle rekabet içinde bulunan mercedes firmasının w114 modeline kıyasla tasarlanmış bir araçtır e12.Her Şeyi Bir Kenara Bırakıp O Kaşlarının Çatıklığında Agresif Duruşuna Vuruluyorsunuz....












M30 MOTOR



Hiç yorum yok: